Новини 2021

Ольга Трофімцева: Боротьба з фальсифікацією продуктів починається з усвідомлення відповідальності виробником

У сучасному світі сфальсифікувати можна практично будь-який продукт: від шафрану до кави, риби і навіть м’яса та яєць. Водночас, людство все активніше говорить про реальну продовольчу безпеку  –  і в контексті забезпечення харчами, і в контексті безпечності продуктів для здоров’я та життя. На жаль, люди мало замислюються про склад продуктів і зовсім недавно навчилися уважно читати етикетки, але і цього виявляється замало – щоб розпізнати фальсифікат, треба бути добре поінформованим. Та найголовніше, щоб самі недобросовісні виробники усвідомили відповідальність перед споживачем.

«Запровадження європейських стандартів якості та контролю – один із шляхів подолання проблеми фальсифікату та притягнення до відповідальності тих, хто нехтує нормами та правилами», – переконана Ольга Трофімцева, українська політкиня, в.о. міністра аграрної політики та продовольства України (2019), доктор аграрних наук..


«Чи є місце фальсифікату у сталому розвитку? Відповідь однозначна – ні. Боротьба з фальсифікацією продуктів починається з усвідомлення відповідальності самим виробником. Ця відповідальність стосується майбутнього його бізнесу, безпосереднього його клієнтів та безпечного і здорового способу життя й довкілля. Саме тому ми говоримо про цю проблему в контексті  сталого розвитку», - зазначила експертка

За її словами, фальсифікація продуктів, як правило, спрямована на погіршення їх споживчих властивостей або зменшення кількості при збереженні їх основних характеристик. Фальсифікація харчових продуктів найчастіше відбувається шляхом надання їм окремих, типових ознак, наприклад, зовнішнього вигляду при загальному погіршенні або втраті інших найбільш вагомих властивостей - наприклад, енергетичної цінності, безпеки тощо. Серед основних видів фальсифікації продуктів: розведення/розбавлення; заміна інгредієнтів; недозволене покращання складу продуктів; приховування інформації про продукт; неправомірне маркування; підробка. Ольга Трофімцева зазначила, що найчастіше фальсифікують олії та жири, рибу та рибопродукти, м’ясо та м’ясопродукти,  фрукти й овочі, мед та спеції.


«Прямі втрати від фальсифікації продуктів харчування глобально становлять 30-40 млрд  доларів США (в ЄС 7-12 млрд євро). Ми також говоримо про втрату довіри споживача, яку важко оцифрувати», - додала лекторка

За даними Держпродспоживслужби, за 1-й квартал 2021 року в Україні вилучено понад 31 тонну фальсифікату, з них 6,1 тонни молока та молокопродуктів, 2,1 тонни м’яса та м’ясопродуктів, 3,3 тонни мяса птиці, 4,8 тонн риби, 223 кг яєць тощо.


Серед шляхів вирішення проблеми фальсифікації продуктів харчування Ольга Трофімцева назвала контроль за їх проходженням  від поля до столу, освіченість та поінформованість споживачів, визначення критичних точок у продуктових ланцюжках, транскордонну співпрацю, роботу з виробниками.
Made on
Tilda