Новини 2021

Галина Перепелиця: Безпечність харчових продуктів – це ворота, які відкривають дорогу для експорту до ЄС

Експорт до Європейського Союзу для малого агровиробника з України вже не є захмарною мрією – якщо експортер виконав низку умов, найважливішою серед яких є безпечність.

Про які саме вимоги ЄС йдеться, де перевіряти основні регламенти, що контролюють питання експорту, та на що звертати увагу під час митного контролю?
На ці питання слухачкам освітньо-грантової Програми TalentA  відповідала Галина Перепилиця, сертифікована консультантка з експорту до ЄС, консультантка та тренерка з питань відповідності продукції вимогам ЄС.

«Харчова безпека - це ворота, які відкривають експорт до ЄС. Україна гармонізує законодавство з ЄС за цим напрямом. Першочерговим правилом є те, що учасники ринку харчових продуктів повинні на кожній стадії виробництва, переробки і розподілу, включаючи роздрібний продаж, вживати заходів, заснованих на принципах НАССР разом з нележною практикою гігієни», - зазначила Галина Перепилиця.

За її словами, в ЄС основну відповідальність за безпеку харчових продуктів несе оператор харчового бізнесу, і вона забезпечується по усьому харчовому ланцюгу, починаючи з первинного виробництва. «Cистема безпеки харчових продуктів у ЄС - це найвищий рівень безпеки людей, їх інтересів. Вся система побудована на оцінці ризиків. В ЄС, на відміну від України, є система швидкого реагування на виявлені випадки з ризикованими продуктами, що дозволяє швидко виявити проблему, вирішити її та знайти винних. Тому вимоги до якості продуктів там дуже високі», - прокоментувала експертка.

Регламенти, що регулюють питання експорту харчових продуктів, можна перевірити сайті EUR-lex.

Фермерок, які займаються рослинництвом, зацікавили інформація та роз’яснення пані Галини щодо запровадження з 14 липня 2019 року фіто-санітарних сертифікатів для експорту всіх рослинних продуктів до ЄС. Так само значущим були коментарі експертки з приводу вимог до продукції тваринництва:
  • країна-відправник має бути включена до списку третіх країн, з яких дозволено імпорт цього продукту;
  • підприємство-експортер має бути включене до списку підприємств, з яких дозволено імпорт продукту.
  • продукт має задовольняти вимоги гігієни і вимоги про санітарне та пізнавальне маркування.
Made on
Tilda