TalentA

Постачальник ресторанів: вимоги до фермерської продукції та можливості для нішевих виробників

Вчорашню лекцію в онлайн-хабі програми TalentA, яку Corteva Agriscience започаткувала для жінок-фермерок із сільської місцевості, слухачки чекали з особливим інтересом: Ольга Насонова, ресторанна експертка, президент асоціації ресторанів України, розповідала про постачальників ресторанів і вимоги до фермерської продукції та можливості для нішевих виробників.
Прикладний аспект виступу очевидний: учасниці мають продукцію, яку готові постачати до ресторанів, кафе, бістро тощо, але їм бракує інформації про вимоги та правила. Вони також замислюються про супутні бізнеси, і саме заклад харчування виглядає у фермерському господарстві найбільш привабливо й органічно – але вони вже знають про підводні камені точки беззбитковості, тому обережніше ставляться до власних ідей диверсифікації агробізнесу.
Ольга Насонова детально розповіла про те, які вимоги до фермерської продукції є у рестораторів, як вони обирають постачальників, контролюють якість, терміни постачання, асортимент. Слухачки дізналися і про правильну пропозицію продукції – на цьому етапі фермерки мають можливість довести свою конкурентоспроможність і партнерський потенціал.
Якщо ж фермерки планують відкрити власний ресторан чи кафе на території фермерського господарства, то Ольга Насонова радить ретельно рахувати кошторис – навіть за наявності власних продуктів і працівників це може виявитися нерентабельним. В Україні поки що немає традиції таких закладів. Навіть наявність «особливого» продукту – равликів, наприклад, чи особливої випічки – не забезпечить прибутків від фермерського закладу харчування, тож брак відвідувачів може стати причиною неуспішності проекту. Прибутки ресторанів невеликі, попри існуючі міфи про прибутковість, натомість заклад потребує значних інвестицій, догляду і оновлення, сплати комунальних послуг тощо. Інша справа – заклад «при дорозі» або в населеному пункті – тут більше шансів на успіх, тим більше, що продукти будуть власні і фермерська їжа може стати привабливим елементом для гостей.
Підсумувати діалог між експерткою та слухачками можна так: щоб досягти успіху у власній справі, потрібно правильно і раціонально обирати мету, як би не хотілося осягнути неосяжне, працювати наполегливо і терпляче, досягати бажаного, а потім – обирати нову мету, і завжди добре робити справу, якою займаєтеся.
Made on
Tilda